Tøjfarve guide - sådan farver du selv dit tøj

Tøjfarve guide - sådan farver du selv dit tøj
Af Mor til to
Priser er opdateret i dag fredag d. 5 marts 2021, indholdet mandag d. 15. februar 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 5. februar 2021.

Tøjfarve guide - sådan farver du selv dit tøj

Har du en kjole hængende i skabet, som du ikke får brugt, fordi farven ikke er helt rigtig eller er dit sorte tøj falmet? Du kan sagtens selv farve dit tøj derhjemme. I denne guide gennemgår vi alt, hvad du har brug for at vide, for selv at kaste dig ud i at farve dit tøj. Læs guiden til ende så du undgår ærgerlige fejl, der kan være svære at rette op på.

Der er flere måder at farve tøj på. Du kan farve tøj ved at bruge plantemateriale til at indfarve stoffet. Du kan også farve dit tøj med tekstilfarve og det er den metode vi tager gennemgår i denne guide.

Hvordan farver man tøj derhjemme?

Når du farver tøj derhjemme, så kan du vælge at gøre det i en balje, altså i hånden, men du kan også gøre det i vaskemaskinen. Vælger du at farve dit tøj i hånden, så vælg en gammel balje, så du ikke risikere misfarvning af baljen.

Farver du dit tøj i vaskemaskinen, så kan du med fordel køre en tom vask efterfølgende for at være 100 % sikker på at få alt farve ud af tromlen. Vi anbefaler også, at du starter med en mørk vask for at være på den sikre side. Der er ingen grund til at satse det hvide sengetøj eller lignende.

Kan alt tøj farves med tekstilfarve?

Det er ikke alt tøj, der kan farves med et godt resultat. Det kommer helt an på hvilket materiale, tøjet er lavet af. Som udgangspunkt kan du farve naturmaterialer med et rigtig godt resultat, hvorimod syntetiske materialer er mindre velegnet.

Naturmaterialer der anbefales til tekstilfarvning

 • Bomuld
 • Uld
 • Viskose

Syntetiske tekstiler der ikke anbefales til tekstilfarvning

 • Nylon
 • Polyester
 • Akryl
 • Elastan

Meget af vores tøj er lavet af blandingsmaterialer. Det skal du huske at være opmærksom på. Hvis du ønsker at skifte farven på dit tøj fra én farve til en anden, så anbefales det, at du holder dig til naturmaterialer. Drejer det sig derimod om at friske en falmet farve op, så kan det godt lade sig gøre, selv om der er tale om et blandingsmateriale.

Hvis du er i tvivl om hvad dit tøj er lavet af, så skal du have fat på den lille lap, der er syet ind i en søm på indersiden af dit tøj. På en lap står der, hvad dit tøj er lavet af. Det kunne være 100 % bomuld, hvilket er optimalt eller 70% polyester og 30 % viskose hvilket er mindre gode nyheder, med mindre det bare drejer sig om en genopfriskning af farven. Det er også på denne lap, at du finder vaskeanvisningerne på dit tøj.

Hvis du gerne vil skifte farven på dit tøj fra en farve til en anden, så skal du også være opmærksom på, at syningerne nogen gange er lavet af syntetisk tråd. Det betyder, at du ikke helt kan stole på hvilken farve syningerne har efter farvning eller om de overhovedet tager imod farve.

Farv dit tøj i vaskemaskinen eller i hånden

Du kan vælge at farve dit tøj i vaskemaskinen eller i en balje. Vaskemaskinen er klart den metode, der kræver mindst arbejde fra din side. Men begge løsninger giver et godt færdigt resultat. Vi gennemgår nu begge processer.

Husk at vores guide er vejledende. Det er vigtigt, at du følger instruktionerne, der følger med din tekstilfarve. Fremgangsmåden kan nemlig variere en anelse fra produkt til produkt.

Sådan farver du dit tøj i vaskemaskinen

 • Start med at veje dit tøj, mens tøjet stadig er tørt. Du har brug for at kende vægten af dit tøj for at kunne dosere farvepulveret korrekt.
 • Vask herefter dit tøj på en kort vask med sæbe. Du må IKKE tilføre skyllemiddel! Det er også vigtigt at vaske dit tøj. selvom det er rent eller hent nyt.
 • Når vasken er færdig, tager du det våde tøj ud af vaskemaskinen. Hæld nu den mængde farve og salt som er angivet på pakningen ind i tromlen.
 • Nu skal det våde tøj ind i vaskemaskinen igen. Det er meget vigtigt, at du lægger tøjet ind i maskinen, så det er foldet mindst muligt. Overfylder du maskinen eller er tøjet filtret sammen, så får du ikke et godt resultat.
 • Start vaskemaskinen på den temperatur, der er angivet på din tøjfarve emballage. Det er som oftest 40 grader. Det er vigtigt, at du vælger en helt almindelig vaskecyklus. Altså ingen forvask og ingen spareprogram eller hurtigprogram.
 • Når vaskemaskinen har kørt vaskeprogrammet til ende, så skal tøjet have endnu en vask. Denne gang med almindelig vaskepulver. Det er vigtigt, du også denne gang vælger en helt almindelig vaskecyklus.
 • Nu er dit tøj færdig farvet og du kan hænge det op og tørre.
 • Husk at vaske det nyfarvede tøj separat eller med lignende farver de første gange du vasker det. Tøjet kan nemlig godt stadig indeholde lidt overskudsfarve.

Sådan farver du dit tøj i hånden

 • Du skal starte med at veje dit tøj, mens det er tørt. Tøjets vægt skal du bruge til at måle den korrekte mængde farvepulver af.
 • Vask tøjet med vaskepulver, men UDEN skyllemiddel. Skyllemiddel ødelægger farvens evne til at binde til tøjet. Når tøjet er vaskes vrides det op og lægges til side.
 • Nu skal du have gjort dit farvebad klar. Her er det vigtigt, at du følger anvisningerne på den tekstilfarve, som du har valgt. Hæld den angivne varmt mængde vand, farvepulver og salt i en balje og rør rundt indtil farvepulver og salt er helt opløst. Husk at bruge handsker og pas på, at det ikke sprøjter op på dit tøj
 • Nu lægges tøjet ned i baljen. Det er vigtigt, at tøjet ikke er filtret sammen, men lægges ned i baljen så udfoldet som muligt.
 • De første 10 minutters tid skal du sørge for at holde tøjet i bevægelse i baljen. Det kan du gøre med enden af et kosteskaft eller lignende, hvis ikke du har lyst til at have hænderne i baljen.
 • Herefter røres der med mellemrum i baljen, indtil at tøjet har fået det antal minutters farvetid, som der er angivet på pakken. Det er som oftest mellem 45 og 60 minutter.
 • Nu skal tøjet skylles. Dette skal gøres i koldt eller kuldslået vand. Det er vigtigt, at du har tålmodighed og skyller indtil vandet er klart igen.
 • Herefter tilsætter du almindelig vaskepulver og giver tøjet en vask og så er det parat til at hænge på snoren eller smides i tørretumbleren.

Hvad skal man være opmærksom på, når man selv farver sit tøj

Er tøjet velegnet til farvning

Du skal starte med at klargøre, om dit tøj er egnet til farvning. Du kan farve naturmaterialer, du kan genopfriske blandingsmaterialer (blandet af naturmateriale og syntetisk materiale), du kan IKKE farve fuld syntetisk tøj.

Vær opmærksom på hvordan de enkelte farver reagere

Du skal være opmærksom på, at almindelig farvelære stadig er gældende, selvom du farver dit tøj med en permanent tekstil farve. Det vil sige, at hvis du har en solskinsgul kjole og farver den med en kornblomstblå tekstilfarve, så ender du med en græsgrøn kjole. Hvis du vil være i stand til at kontrollere farven bedst muligt så kræver det, at du bleger dit tøj først. De dominerende farver som rød og blå har langt mere pigment og er mere dækkende end den gule primærfarve.

Følge anvisningerne høje

Du skal følge anvisningerne på den tekstilfarve, som du har valgt. Du skal ikke lade dig friste til at overskride vægt anbefalingen. Hvis du forsøger at farve mere tøj end anbefalet, så risikere du at farven ikke bliver fordelt ordentligt og at den ikke bliver kraftig nok.

Vask separat de første gange

Selvom du følger farve anvisningerne til punkt og prikke, så kan det ikke altid undgås at tøjet indeholder lidt overskudsfarve det første stykke tid. Sørg derfor for at vaske det separat eller med tøj i samme farve. Så undgår du ærgerlige afsmitninger.

Tøjfarvning hjemme kan helt sikkert anbefales. Det er en alletiders måde at genbruge sit tøj på. Den kjole eller top der har hængt i garderoben uden at være i brug længe, kan nu få et helt nyt og unikt look. Og de falmede jeans kan få deres farve tilbage. Det er nemt og hurtigt og følger du anvisningerne, så kan du få fantastiske resultater. Rigtig god fornøjelse.

Bedøm denne artikel
31 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5