Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Sådan kan du stimulere & underholde baby (10 gode ideer)

Sådan kan du stimulere & underholde baby (10 gode ideer)

Din baby er for lille til at klappe kage og ride ranke, men I kan (selvfølgelig) lege sammen alligevel. Tumler man med sit lille barn vil barnet blive klogere. Du får her 10 ideer til hvordan du, som forælder, kan hjælpe dit barn ved at stimulere dets sanser og dermed støtte barnet til en positiv udvikling.

Af Tigerspringers børneguru
Indholdet er opdateret onsdag d. 15. september 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 15. september 2021.

Aktiv leg med pauser kan være vejen til en glad baby

Der er ingen tvivl om, at små børn elsker sjov og ballade, men også har brug for pauser indimellem. Det er vigtigt at veksle mellem ro og aktivitet.

Man bør være opmærksom på sin babys lyde og mimik under aktiviteten. Ser barnet glad og ivrig ud, skal der gerne ske mere, men hvis barnet kigger væk, bliver urolig eller græder, så er det nok for denne gang.

Er man blot et par måneder gammel, så kan 10 minutters aktiv lege hurtigt føles længe og rigeligt.

En uro over aktivitetstæppet er obligatorisk for enhver baby. Bemærk hvordan det lille barn følger uroens bevægelser med øjnene og dermed lærer at koncentrere sig.

Vi, som forældre, skal selvfølgelig ikke stå på hovedet døgnet rundt og underholde i et væk, men det skal være en del af dagen. Er man ellers opmærksom på barnets tegn på træthed, så kan man frit vælge mellem aktiviteter nedenfor. De vil uden tvivl skabe lidt variation i en hverdag med mange faste rutiner for både store og små.

1. Vugge - styrker barnets balanceevne & samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel

Barnet lærer sin krop at kende, når det mærker din krop mod sig. Supplerer du med en let vuggen fra side til side, sætter du også barnets hjerne på arbejde.

Bevægelsen fra side til side er godt for barnets balanceevne og styrker ikke mindst samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel.

Samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel er vigtigt, når babyen senere skal lave krydsbevægelsen, der er udgangspunkt for, at barnet lærer at krave.

2. Massage - barnet lærer hvor han/hun begynder og ender

Hvem elsker ikke en omgang massage? Med blide tryk på barnets krop vil du give ro og velvære.

Din berøring vil give barnet bevidsthed om dets egen krop. Baby lærer ikke mindst, hvor han/hun begynder og ender, når dine hænder mærkes fra tåspids til hovedbund.

Bevidsthed om sin krop er vigtig for, at barnet får styr på motorikken.

3. Sanglege - gentagelser & rytme gør sproget mere spiseligt og sanserne til holdarbejde styrkes

At lære det danske sprog kan være en lang process. Der er dog ingen tvivl om, at når du synger for din baby, hjælper du godt på vej.

Gentagelser og rytme i sange gør ordene nemmere at tage ind og bearbejde end løsrevne sætninger fra hverdagen.

Måske du ikke kan lade være eller blot vil krydre sangen med lidt bevægelse, så skal du i gang med fingerbevægelser. Fingerbevægelser stimulerer flere sanser hos det lille barn på én gang.

Tale og bevægelse vil blive kædet sammen i barnets hjerne, og på den måde udvikles barnets sanser til holdarbejde.

4. Musik - afslappende effekt og styrkelse af barnets samspil mellem sanserne

Rolig musik i øregangen gør baby afslappet og harmonisk, men det er ikke mindst ligeså en god idé at tage en svingom med fart på og lade den indre dansemus slippe fri. Med måde.

Høre- og bevægelsessansen stimuleres når vi danser til musik. Barnets evne til at få sanserne til at spille sammen styrkes.

5. Legetøj - styrk barnets gribeevne med let-gribeligt legetøj i uroen over legetæppet

Med en lille i hjemmet kan man hurtigt begå den fejl, at man plyndrer en legetøjsbutik for at tilfredsstille alle barnets behov og ønsker. Det er dog ikke nødvendigt.

En uro over legetæppet, en gåstol når tid er og andre lignende redskaber kan være rigeligt.

Med tiden er det ikke længere nok for barnet blot at ligge på ryggen på legetæppet, men der skal mere til. Hæld et par bamser el.lign. let gribeligt legetøj op i uroen og se hvordan din baby griber ud efter genstandene.

Barnet vil hurtigt opdage, at en genstand kan være både blød eller hård, ru eller glat, og at den kan sige lyde.

6. Svømme - styrker barnets nakke, ryg og mavemuskler

Vandmodstanden vil give barnet god støtte til at bevæge sig frit. En svømmetur for forælder og baby kommer perfekt rundt om barnets muskulatur.

Holder du barnet med maven ned i vandet, løfter baby hovedet og styrker dermed nakke og ryg. Holder du badenymfen med ryggen ned, kommer mavemusklerne på arbejde.

Forholdet mellem forælder og barn vil ligeså styrkes, da kontante i vandet er meget koncentreret. I er fysisk tæt på hinanden uden at blive afbrudt af arbejde, en mobiltelefon el.lign. forstyrrende elementer fra hverdagen.

En fysisk nærhed giver barnet tryghed.

7. Rulle på bold - styrker barnets motorik

Find den store fitnessbold frem og stimulerer barnets motorik.

Denne øvelse kan laves allerede fra barnet er blot få måneder gammel. Placer barnet på maven og tril bolden langsomt fremad, mens du holder i fødderne.

Husk lige, at det også er dig der skal holde balancen sideværts!

Ved at rulle barnet henover bolden stimulerer du den refleks, som gør, at dit barn automatisk løfter hovedet. Det styrker barnets ryg- og nakkemuskler.

8 .Spejl - barnet opdager bevægelse i ansigtet og sine reaktioner

Lad din baby se sig selv i spejlet, og opdage, at babyen i spejlet smiler tilbage!

I spejlet opdager barnet, at munden bevæger sig, når der kommer lyd ud. Det er måden hvorpå babyen tilegner sig viden om sine egne reaktion.

Kender man først sig selv, så bliver det lettere at forstå verden omkring sig...

9. Gynge - styrker samarbejdet mellem barnets to hjernehalvdele

Som med de vuggende bevægelser frem og tilbage, så tilskyndes samarbejdet mellem barnets to hjernehalvdele.

De gyngende bevægelser er et godt udgangspunkt for at lære at koordinere sine bevægelser. Den logiske og den kreative del af hjernen får lettere ved at danne makkerskab.

Som helt lille kan barnet gynge på armen eller i en vugge, der hænge ned fra loftet, og fra ca. fem- til seksmånedersalderen kan barnet svinges i en formstøbt babygynge.

Hold gyngeriet til maks 10 minutter per gang.

10. Tumle - styrker barnets koncentration og indlæringsevne

Månederne går og barnets behov for stimuli stiger. Spilopmageren kan måske selv sidde eller gå og har brug for lidt mere udfordring. Lidt (let) vildere tumlen kan være en god start.

Med tiden bliver dit barn stivere i kroppen, og derfor kan den lille gymnast klare både svingture, kolbøtter i luften og rideture på en forælders skuldre.

Et motorisk stærkt barn har lettere ved at finde ro i sig selv. Dit barn vil have lettere ved at koncentrere sig, og dermed får det bedre indlæringsevne.

Artiklen er skrevet af • Tigerspringers børneguru
Skriv til Kristina

Kristina er den perfekte mor, spørger du os! Der er absolut ingen tvivl om, at hun har et kæmpe produktkendskab når det kommer til babyudstyr, legetøj mv. qua hendes rolle som mor til sine egne to børn.

Bedøm denne artikel
9 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5