Hvornår kan man tage en graviditetstest? (Sådan tester du)

Hvornår kan man tage en graviditetstest? (Sådan tester du)

Har du et ønske om at blive gravid? Er du i tvivl, om du er gravid eller ej? Er din menstruation udeblevet? Eller har du haft ubeskyttet sex? En graviditetstest er den sikreste måde at finde ud af, om du er gravid. Men hvornår er det bedst at tage en graviditetstest? Hvordan virker den? Hvor sikker er de tests, man køber i butikker eller online? Hvilken graviditetstest skal du vælge? Det og meget mere kan du få svar på i denne guide.

Af Tigerspringers børneguru
Indholdet er opdateret torsdag d. 15. juli 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 5. april 2021.

Er jeg gravid? Sådan finder du ud af det

Der kan være mange tegn på, at du er blevet gravid. Nogle tegn mærker man forholdsvist tidligt, mens andre kommer senere. Fælles for dem alle er, at din krop fortæller dig, at der sker noget anderledes inden i den.

Den bedste måde du kan få be- eller afkræftet, om du er gravid, er ved at tage en graviditetstest eller ved at besøge lægen. Men inden du når dertil, vil der sandsynligvis have været nogle tidlige tegn på graviditet som for eksempel:

 • Udebleven menstruation
 • Ømme bryster
 • Pletblødninger
 • Morgenkvalme

Hvad er en graviditetstest?

En graviditetstest kan være udformet på mange forskellige måder. Oftest er de udformet som en strimmel eller som en stav. Der har igennem årene været mange variationer af graviditetsteste på markedet. Alt lige fra graviditetstests udformet som en kassette eller en plastik kop med en indbygget graviditetstest.

De manuelle graviditetstests, som du selv nemt kan tage derhjemme, angiver en kontrolstreg som indikation på, at en korrekt mængde af urin er tilført, og resultatet på testen kan aflæses. Kontrolstregen er den streg på testen, som er længst væk fra den sugende del af testen.

Hvordan en graviditetstest kan bruges, afhænger til dels af testens udformning, men det er altid vigtigt, at du læser producentens brugsanvisning, så du sikrer dig, at du anvender graviditetstesten korrekt.

Hvordan tester man for graviditet?

Har du mistanke om, at du er blevet gravid, enten bevidst eller ved et uheld, så skal du naturligvis have en afklaring. Den letteste måde du finder ud af, om du er gravid, er ved at tage en graviditetstest. Det er relativt simpelt og smertefrit at tage denne type test. Med en test til hjemmebrug eller ved at bestille en tid hos lægen, er den nemmeste måde at teste for graviditet.

Hvordan virker en graviditetstest?

En graviditetstest måler mængden af graviditetshormonet HCG i kroppen, da især mængden af dette hormon stiger kraftigt, hvis man er gravid. Med en graviditetstest måles mængden af HCG i kvindens urin, og giver herved udslag baseret på koncentrationen af hormonet.

HCG findes i kroppen, hos både mænd og kvinder, men niveauet af hormonet er så lavt, at en test ikke kan registrere det, medmindre kvinden er gravid.

Hvordan tager man en graviditetstest?

Uanset hvilken form for graviditetstest du har valgt, skal der altid være vedlagt en brugervejledning fra producenten. Denne bør du altid læse godt igennem, inden du tager graviditetstesten.

Selvom du har prøvet det før, kan der være forskel fra mærke til mærke, eller det kan være, at producenten har ændret noget på deres tests siden sidst, du anvendte den, hvilket kan have betydning for, hvordan du udfører eller aflæser testen.

Forskellige graviditetstests kan altså have forskellige fremgangsmåder. For eksempel er det ved nogle tests nødvendigt at opsamle urinen først, inden du kan få svar.

Dog er princippet stort set det samme, uanset hvilken form for graviditetstest du anvender. Testens sugende del opsuger urinen, enten i en beholder eller direkte mod urinstrålen i et stykke tid, og derefter lægges den på en jævn overflade og indenfor den angivne tid, kan resultatet aflæses.

Læs altid brugervejledningen på graviditetstesten grundigt igennem, inden du anvender den.

Sådan bruger du en graviditetstest

Hvordan man bruger en graviditetstest, kan variere en smule fra test til test, men overordnet set er anvendelsen den samme:

 1. Vent med at tage testen indtil din blære er fyldt godt op. Fremskynd ikke tissetrangen ved at drikke ekstra meget væske, da dette kan være med til at fortynde urinen og dermed gøre det sværere for testen at spore en eventuel graviditet.
 2. Tis enten i en kop og dyp efterfølgende testen heri eller tis direkte på selve graviditetstesten. Om du skal gøre det ene eller det andet, afhænger af, hvilken test du anvender. Sørg derfor for at læse brugsanvisningen grundigt igennem, inden du går i gang.
 3. Når testen har været i kontakt med din urin i den anviste tid, ligger du testen fra dig på et stykke toiletpapir eller lignende. Indenfor ca. 5 minutter vil du kunne aflæse resultatet på testen, som enten viser positiv, negativ eller ugyldig. Er testen ugyldig, er du nødt til at starte forfra med en ny test.
 4. Er graviditetstesten positiv, skal du kontakte din læge for at få en tid til en personlig samtale.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Er det første gang, du skal tage en graviditetstest, kan det være svært at vide, hvornår testen er positiv, hvornår den er negativ og hvornår den er ugyldig. Hvordan resultatet ser ud, når graviditetstesten er positiv, afhænger af den type graviditetstest, som du har valgt at bruge.

På de fleste graviditetstests der er på markedet i dag, viser der sig 2 streger, når testen er positiv, også selvom den ene streg er utydelig. Det er nemlig meget sjældent, at en test er falsk positiv, hvis du aflæser den indenfor det tidsinterval, som der står på testens brugsanvisning. Dette betyder altså, at du ikke kan være mere eller mindre gravid, da testen ved 2 streger er positiv uanset hvad.

For at vide hvordan du skal aflæse den graviditetstest, du bruger, skal du læse brugervejledningen, som der fulgte med, da du købte graviditetstesten. Det er nemlig vigtigt, at du ved præcist, hvordan du skal aflæse resultatet.

Er du usikker på, om du kan se 2 streger eller ej på graviditetstesten, anbefales det, at du venter et par dage med at tage en ny test.

Graviditetstest sikkerhed

De graviditetstests som er på markedet i dag, er normalvis af en høj kvalitet og dermed også meget sikre. Mange af de moderne graviditetstest har en sikkerhed på 99% eller mere, hvilket gør dem yderst pålidelige.

Selvom sikkerheden er i top, kan der dog stadig ske fejl, som typisk ikke har noget med selve testen at gøre. Det kan for eksempel påvirke testresultatet, hvis du har drukket meget væske, inden du tager testen.

En graviditetstest måler mængden af hormonet HCG i urinen, så har du drukket for meget væske, inden du tester, kan du risikere, at urinen er blevet fortyndet, hvilket kan resultere i et negativt resultat, selvom du rent faktisk er gravid.

Alle graviditetsteste har en fast aflæsningstid, hvilket vil sige, at resultatet kun er gyldigt indenfor et bestemt tidspunkt. Gyldigheden kan variere blandt de forskellige typer af graviditetsteste, så det er derfor vigtigt, at du altid læser brugervejledningen til den graviditetstest, som du har købt. Efter aflæsningstiden skal du se bort fra eventuelle forandringer på resultatet.

Efter aflæsningstiden kan der komme kemiske reaktioner i testen, og det kan medføre, at der kommer en streg eller en streg forsvinder, hvilken kan være misvisende, og herved er testen ikke sikker.

Hvad kan påvirke resultatet på en graviditetstest?

Visse faktorer kan påvirket resultatet på graviditetstest.

Aflæsningstid

Alle graviditetstests har en aflæsningstid. Det er indenfor denne tidsramme, at resultatet er gyldigt. Aflæsningstiden varierer fra producent til producent, og det er derfor vigtigt at læse brugsvejledningen grundigt, inden du går i gang med at anvende testen.

Efter testens aflæsningstid kan den kemiske reaktion, der sker i testen fortsætte og medføre, at testen enten bliver mere svag, intenst eller forsvinder helt. Kan du derimod ikke se nogen teststreg, bør du som udgangspunkt læse resultatet som negativt. Vent 2-3 dage med at tage en ny test, hvis du stadig er i tvivl, om du er gravid eller ej.

Stort væskeindtag

Har man drukket meget væske, især i timerne op til hvor testen tages, kan man risikere at fortynde urinen så meget, at man får et misvisende resultat. Er teststregen meget svag, bør den læses som et ugyldigt svar, der altså ikke er et klart udtryk for et positivt resultat.

Sygdom

Nogle bestemte og sjældne sygdomme kan medføre produktion af HCG i kroppen, som ikke har noget med graviditet at gøre. Er dette tilfældet, bør du kontakte din egen læge, hvis du har mistanke om, at du er gravid.

Lægemidler

Hvis du bruger lægemidler, bør du være opmærksom på, at visse midler indeholder HCG. Fertilitetsbehandlingsmedicin indeholder dette hormon, som derved kan være skyld i et positivt resultat.

Vær opmærksom på, at de hormoner der gives ved fertilitetsbehandling, tager omkring 5-14 dage, inden de forsvinder ud af kroppen.

Hovedpinepiller, p-piller, alkohol, hormonkure og antibiotika, som ikke indeholder HCG, vil ikke påvirke testresultatet.

Fejl ved test

Går du med et brændende ønske om at blive gravid, så kan ivrigheden være skyld i, at mange læser forkert eller måske kommer til at købe en forkert test. Skal du undersøge, om du er gravid, kan du få svar ved hjælp af en graviditetstest.

Er du kommet til at købe en ægløsningstest i stedet, kan denne påvise et positivt resultat, som ikke har noget med en positiv graviditet at gøre.

Hvor hurtigt kan graviditetstesten vise et positivt resultat?

Når du har taget en graviditetstest, afhænger resultatet af, hvor meget graviditetshormon, der findes i urinen på testtidspunktet.

De fleste graviditetstests i dag har en følsomhed på 20-25 IU/ml graviditetshormon, men der findes tests, som kræver et højere niveau af graviditetshormon, inden de viser et positivt resultat. Det kan for eksempel være 50 IU/ml.

De fleste kvinder producerer op til den ventede menstruation så meget graviditetshormon, at de kan se et positivt resultat tidligt efter, at ægget er blevet befrugtet. Men eftersom alle kvinder er forskellige, er det også forskelligt, hvornår et positivt resultat kan ses. Nogle kan se et positivt resultat nogle dage inden forventet menstruation og andre nogle dage efter. Dette kan være individuelt fra kvinde til kvinde.

Hvornår kan man tidligst tage en graviditetstest?

Graviditetstests måler HCG, som også kaldes det graviditetsbevarende hormon. Dannelsen af HCG starter så snart, det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, hvilket det gør mellem ca. femte og syvende dag efter samlejet, hvor ægget er blevet befrugtet. Hormonet stiger herefter stille og roligt dag for dag, og det gør derfor, at du relativt tidligt kan teste, om du er blevet gravid.

Nogle af de graviditetstests som du kan købe, kan allerede efter 6 dage be- eller afkræfte en eventuel graviditet. Ofte kræver de billige graviditetstests en lidt højere koncentration af graviditetshormonet, og det kan derfor måske være nødvendigt at vente et par dage med at tage en test.

Vil du gerne vide hurtigst muligt, om du er gravid, så skal du købe en af de hormonfølsomme graviditetstests. Afhængig af hvilken test du køber, kan der være forskel på, hvor hurtig testen er overfor HCG, der fortæller, om du er gravid eller ej.

Du kan allerede teste din urin så tidligt som den første dag, hvor din menstruation er udeblevet. Det kan dog godt være en god idé at strække den et par dage, så du er sikker på, at din menstruation ikke bare er forsinket.

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

Den generelle anbefaling er at vente 14 dage, efter du har haft samleje, med at tage en graviditetstest. Dette vil kunne give dig et mere præcist svar, uanset hvilken graviditetstest du bruger.

Som udgangspunkt er der ikke nogen graviditetstests, der er mere korrekte end andre. Forskellen ligger mest i, hvor følsomme de er, og hvor hurtigt du kan få svar på, om du er gravid. Du behøver derfor ikke at investere i de dyreste graviditetstests, hvis du kan strække den 14 dage, inden du tager en test.

Udover antal dage der skal gå, inden du tager en test, så har det også betydning for, hvornår på dagen du tager den. Det mest optimale tidspunkt er at tage testen om morgenen, da din urin her er mere koncentreret, og det betyder, at det er nemmere at måle en højere koncentration af graviditetshormonet HCG om morgenen.

Vær opmærksom på, at forskellen mellem de forskellige graviditetstests består af, hvor følsomme de hver især er, og altså hvor hurtigt de kan give dig en afklaring, samt hvor hurtigt efter samleje du kan teste.

Hvornår på dagen er det bedst at teste?

En graviditetstest fungerer ved at teste indholdet af HCG i urinen. Da urin er mere koncentreret om morgenen, får du typisk et mere tydeligt resultat, hvis du tester i morgenurinen – altså det første tis du kommer af med på dagen.

Af samme grund anbefales det ikke, at du drikker for meget væske eller går på toilettet, inden du tester, da din urin risikerer at blive fortyndet og dermed bliver sværere at teste.

Kan man tage en graviditetstest, selvom man er syg?

Hvorvidt du er syg eller ej, bør det ikke gøre nogen forskel, hvis du tager en graviditetstest, da en graviditetstest måler på dine hormoner. Du kan derfor sagtens tage en test selvom du er syg, hvis du gerne vil finde ud af, om du er gravid.

Det skyldes, at det er ægget, der udskiller graviditetshormonet HCG, som bliver optaget i blodbanen og går over i urinen. Du kan altså sagtens tage en test, selvom du har feber og ikke er på toppen.

Hvilken graviditetstest skal jeg vælge?

Der findes i dag mange forskellige graviditetstests på markedet, hvor pris, aflæsning, sikkerhed og anvendelse kan variere, så det er helt individuelt, hvilken en man foretrækker.

Vigtige faktorer når du skal købe en graviditetstest:

 • At den er nem at bruge
 • At den har en tydelig brugsanvisning
 • At den har en høj sikkerhed
 • At den er tydeligt at aflæse

Derudover bør du også tænke over, hvordan du gerne vil tage din graviditetstest. Skal det være direkte i urinstrålen eller skal det være opsamling i en beholder? Vil du aflæse resultatet eller vil du se det i symbolform? Og sidst men ikke mindst, hvor meget er du villig til at betale for en graviditetstest?

Du kan nedenfor læse mere om nogle af de forskellige former for graviditetstests.

Graviditetstest strimmel

Denne type graviditetstest er en forholdsvis billig test, og så er den lille i størrelsen.

 • Med en graviditetstest i form af en strimmel skal du opsamle urinen i en kop, inden du tester.
 • Når du vælger en graviditetstest strimmel, aflæser du selv resultatet. Hvis der på aflæsningstidspunktet vises en teststreg sammen med en kontrolstreg, så er resultatet positivt.
 • Det spiller ingen rolle, om den ene streg er svagere eller kraftigere end den anden, dog bør de være samme bredde.
 • Graviditetstest strimmel kan tages den samme dag, som menstruationen forventes at komme.

Graviditetstest stav

En graviditetstest med stav er en lidt større test end graviditetstest strimmel. Den er ca. samme størrelse som en kuglepen og har en bredere del til at opsuge urinen. Derudover har den ofte en markering for kontrolstreg (C) og teststreg (T).

 • Når du vælger en graviditetstest stav, kan du vælge, om du vil opsamle urinen i en kop eller teste direkte i urinstrålen.
 • Denne type test i stavform aflæser du selv resultatet. Hvis der på aflæsningstidspunktet vises en teststreg sammen med en kontrolstreg, så er resultatet positivt. Om den ene streg er svagere eller kraftigere end den anden, spiller ingen rolle.
 • Graviditetstest stav kan tages samme dag, som menstruationen forventes at komme.

Hvad skal jeg gøre, hvis graviditetstesten er positiv?

Har du taget en graviditetstest, der viser et positivt resultat, skal du ringe til din læge og aftale en tid til første graviditetstjek. Til denne tid vil der blive lavet en vandrejournal, og I vil få en snak om, hvad der nu skal ske videre i forløbet.

Alt efter om du haft en regelmæssig eller en uregelmæssig menstruation eller du ønsker at få foretaget en abort, vil der ske noget forskelligt.

Er du usikker på, hvornår du er blevet gravid, kan du blive tilbudt en terminsscanning. Her kan du finde ud af, hvor langt du er henne i graviditeten.

Hvad skal jeg gøre, hvis graviditetstesten er negativ?

Står du med en negativ graviditetstest i hånden, kan det være fordi, at du har testet for tidligt. Her kan du med fordel tage en test igen efter nogle dage. Måske er du ikke langt nok henne til at kunne teste.

Er din menstruation udeblevet i en længere periode, men graviditetstesten er fortsat negativ, kan der være andre årsager til, at du ikke har fået din menstruation. Du bør derfor gå til din egen læge for at blive undersøgt.

Er graviditetstesten negativ, og du har et brændende ønske om at blive gravid, og du får din menstruation, så er det bare og prøve igen.

Har I som par prøvet i mere end et år, kan dig og din partner begge vælge at blive undersøgt hos egen læge eller videresendes til en fertilitetsklinik, som kan hjælpe jer på rette vej til det ønskede barn.

Hvor kan man købe graviditetsteste?

Du kan købe graviditetsteste i håndkøb i stort set alle danske dagligvareforretninger samt på apoteket. Nogle butikker har dem stående fremme ved kassen, mens andre har dem til at stå sammen med personlige plejeprodukter.

Ønsker du ikke at skulle personligt ud og købe en graviditetstest, så findes der også et hav af hjemmesider, som du kan bestille tests fra. Når du bestiller fra nettet, får du dem sendt direkte hjem til dig, og du slipper for at skal ud og stå i kø, når du skal købe en graviditetstest.

Værd at vide om graviditetsteste:

 • En graviditetstest er mere end 99% sikker, hvis den tages på dagen eller derefter, hvor menstruationen er udeblevet.
 • En hjemmegraviditetstest vurderes at være lige så præcis, som en test der foretages hos lægen.
 • Antibiotika, hormonkur, hovedpinepiller og lignende kan ikke påvirke resultatet af testen.
 • På nogle tests findes der et kontrolfelt, som er med til at sikre, at testen er udført korrekt. Kvinder har forskellige niveauer af HCG i kroppen, som har betydning for, hvor tidligt en test kan gennemføres.
 • Afhængig af hvilken type test der anvendes, så kan nogle hjemmetests afsløre resultatet allerede efter 5 minutter.

7 ofte stillede spørgsmål til brug af graviditetstests

Kan man godt være gravid, selvom testen er negativ?

Ja, man kan godt være gravid, selvom testen er negativ. Et negativt resultat betyder ikke, at du ikke er gravid. Det kan bare betyde, at dine HCG-niveauer ikke er høje nok til, at testen kan påvise hormonet i din urin.

Kan man godt være gravid uden at have symptomer?

Du kan sagtens være gravid uden at opleve nogle symptomer på graviditet.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Graviditetstesten er positiv, når der er 2 streger på testen. Også selvom den ene streg er utydelig.

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Man kan tidligst tage en graviditetstest 8-14 dage efter samlejet, for at få et sandfærdigt resultat.

Hvor sikker er en graviditetstest?

En graviditetstest er mere en 99% sikker.

Hvad betyder T og C på en graviditetstest?

Hvis der er en streg ved T (testfelt) og C (kontrolfelt), betyder det, at du sandsynligvis er gravid.

Er jeg gravid?

Hvis din ellers regelmæssige menstruation udebliver, kan det være et tegn på, at du er gravid.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Kristina

Kristina er den perfekte mor, spørger du os! Der er absolut ingen tvivl om, at Kristina har et kæmpe produktkendskab når det kommer til babyudstyr, legetøj mv. qua hendes rolle som mor til sine egne to børn.

Bedøm denne artikel
27 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5