Ægløsningsberegner: Hvornår har man ægløsning? (Få svaret)

Ægløsningsberegner: Hvornår har man ægløsning? (Få svaret)

Ved du hvornår du har ægløsning? Prøver du at blive gravid? Eller vil du bare gerne vide mere omkring ægløsning? Så kan dine spørgsmål helt sikkert blive besvaret her. Du kan i denne guide finde alt, hvad der er værd at vide om ægløsning, hvornår en kvinde har ægløsning, hvor store chancerne er for at blive gravid under ægløsning.

Af Tigerspringers børneguru
Indholdet er opdateret torsdag d. 15. juli 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 7. april 2021.

Værd at vide om ægløsning

Den korte fase i en kvindes menstruationscyklus, hvor en modnet ægcelle bliver udstødt fra den modne follikel i æggestokken, kaldes ægløsning. Én gang under hver menstruationscyklus modnes et eller flere æg i æggestokken.

Det luteiniserende hormon, LH, som hypofysen udskiller, er med til at stimulere hele processen, hvilket i sidste ende udløser selve ægløsningen. Hormonet LH stiger for en kort periode, 24-36 timer, inden ægløsningen.

Når først ægget er blevet udstødt, kan det efter ægløsningen starte sin vandring ned igennem æggelederen og hele vejen ned til livmoderen. Herefter vil ægget enten blive befrugtet, hvis der er sædceller til stede, eller gå til grunde og dermed blive udskilt med den månedlige menstruation.

Befrugtningen af ægget kan kun finde sted, hvis ægget møder en sædcelle i æggelederen i løbet af 12-24 timer efter ægløsningen. I dagene efter, hvor ægløsningen har fundet sted, har kvinden altså størst chance for at blive gravid.

Som udgangspunkt siger man, at kvinden har størst chance for at blive gravid samme dag eller dagen før, ægløsningen finder sted.

Hvad er ægløsning?

Ægløsning er navnet på den proces, der som regel foregår én gang i hver menstruationscyklus hos en kvinde, hvor hormonændringer får en æggestok til at frigive et æg. Du kan derfor kun blive gravid, hvis en sædcelle befrugter et æg.

Ægløsning finder normalt sted 12 til 16 dage før, din næste menstruation starter. Æggene befinder sig i dine æggestokke, og i løbet af den første del af hver menstruationscyklus vokser og modnes et af æggene.

 • Når du nærmer dig ægløsning, producerer din krop øgede mængder af hormonet østrogen, hvilket får slimhinden på livmoderen til at blive tykkere og bidrager til at skabe et sædcellevenligt miljø.
 • Disse østrogenhormoner udløser en pludselig stigning i et andet hormon, der hedder luteiniserende hormon (LH). LH- stigningen forårsager frigivelsen af det modne æg fra æggestokken – det er ægløsningen.
 • Ægget kan kun befrugtes i op til 24 timer efter ægløsning. Hvis det ikke bliver befrugtet, afstødes livmoderens slimhinde, hvilket betyder, at ægget går tabt og din menstruation begynder. Dette er starten på din næste menstruationscyklus.

Hvornår har man ægløsning?

Som udgangspunkt har du ægløsning i ca. midten af din menstruationscyklus. Har du en regelmæssig menstruationscyklus på 28 dage, kan du forvente ægløsning ca. 14 dage inden næstkommende menstruation.

Ikke alle kvinder har en cyklus, som varer præcist 28 dage, og det er heller ikke alle, som har ægløsning præcist midt i deres cyklus. Du kan derfor have behov for at bruge andre metoder for at beregne, hvornår du præcist har ægløsning for derved at øge dine chancer for at blive gravid.

 • Mål din temperatur dagligt, når du har ægløsning, stiger den.
 • Hold øje med dit udflåd/ægløsningsslim, det ændrer karakter, når du har ægløsning.
 • Brug en ægløsningstest, som er en stav du tisser på, og hvorpå du kan se indholdet af hormoner.

Ægget har ca. 24 timer til at blive befrugtet af en sædcelle. Sæd kan overleve i os kvinder i op til fem dage, så hvis du har sex mellem dag 12 og dag 16 efter den første dag i din seneste menstruation, kan du øge dine chancer for at blive gravid.

Hvis du har en cyklus på mindre end 21 dage eller mere end 39 dage, kan ægløsningstesten ikke anvendes.

Hvor mange æg har en kvinde?

Når en pige fødes, har hun ca. 5 millioner æg i sine æggestokke. Dog har hun ikke ægløsningsperioder endnu. Hun skal modnes først, og dette sker, når hun kommer i puberteten. En ung pige i puberteten har omkring en kvart million æg i sine æggestokke. Æggene modnes løbende, indtil kvinden kommer i overgangsalderen, her er der ikke flere æg tilbage i æggestokkene.

Kvinder er ofte ikke klar over, hvor drastisk mængden af æg i deres æggestokke går ned, jo ældre de bliver. For hvert år der går, mister kvinden en betydelig del af hendes æg. Når kvinder fylder 30 år, har de kun 12% af deres oprindelige ægbeholdning tilbage, og som 40-årig er der blot 3% tilbage.

Ikke nok med at der bliver færre æg, jo ældre kvinden bliver, kvaliteten af æggene forringes også i takt med kvindens alder, hvilket får kvindens fertilitet til at falde drastisk – især efter hun har rundet de 35 år.

Hvornår kan man blive gravid?

Kvinder er kun frugtbare i en relativ kort periode i hver cyklus. Det er derfor vigtigt at have en ægløsningskalender, der kan give et overblik over, hvornår på måneden du er allermest fertil, hvis du ønsker at blive gravid.

En kvinde har i gennemsnit ægløsning 400 gange i løbet af den periode i hendes liv, hvor hun er frugtbar og har mulighed for at blive gravid. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår den enkelte har ægløsning og derfor kan det være en fordel at føre en ægløsningskalender.

Normalvis finder ægløsningen sted 12-16 dage før den næste menstruation, men det kan stadig variere fra kvinde til kvinde.

Symptomer på ægløsning

De fleste kvinder mærker slet ikke nogen forandring i kroppen og de oplever heller ikke nogen fysiske tegn på, at ægløsningen er på vej, mens nogle kvinder oplever en række symptomer, når de har ægløsning. Ved smerter sammenlignes det ofte med menstruationssmerter. De fysiske tegn kan ændre sig med alderen, ligesom valg af prævention kan spille en rolle.

Hvis ikke man tager en ægløsningstest, tests med en digital ægløsningsberegner eller på anden vis har overblik over sin ægløsningskalender, kan det derfor være svært helt præcist at vide, hvornår man har ægløsning.

For at finde ud af hvornår du har ægløsning, kan du for eksempel:

 • Bruge en ægløsningsberegner
 • Bruge ægløsningstest
 • Bruge andre metoder, som at undersøge udflåd fra skeden, tage din temperatur hver morgen m.v.

Beregning af ægløsning

For nogle kan det være vigtigt at finde ud af, hvornår man har ægløsning for at blive gravid. På den måde kan du finde den periode, hvor du er mest frugtbar og dermed har størst chance for at blive gravid.

For at regne ud hvornår du har ægløsning, kan du bruge en ægløsningstabel, som er lavet specielt til dette formål. Denne form for tabel er lavet til kvinder, der har en regelmæssig menstruationscyklus.

Har man ikke en regelmæssig menstruationscyklus, kan denne tabel være svær at anvende. Her kan man i stedet bruge en ægløsningstest, der fortæller, hvornår man har ægløsning. De fleste kvinder vil dog opleve ægløsningssymptomer, udflåd, ømhed eller lignende, når de har ægløsning.

Tegn på ægløsning

Det er ikke alle kvinder, som mærker forandringer i kroppen, når de har ægløsning. Dog findes der en række tegn, som du kan holde øje med, når du gerne vil finde ud af, om du har ægløsning.

Du får her 8 tegn på, at du har ægløsning:

 • Ømme bryster
 • Temperaturstigning
 • Øget lugtesans
 • Smerter i underlivet
 • Ondt i ryggen
 • Ændringer i livmoderhalsen
 • Pletblødning og udflåd
 • Øget sexlyst

Beregning af ægløsning på baggrund af kropstemperatur

En metode til at beregne din ægløsning mere præcist, er ved at måle din temperatur hver morgen med et helt almindeligt termometer. På den måde kan du finde ud af, hvornår du har ægløsning.

Under ægløsningen vil din kropstemperatur, på grund af hormonet progesteron, typisk stige op til 0,5 grader. Ved at du dagligt måler din temperatur, kan du dermed præcist finde frem til, hvornår du har ægløsning og forudse, hvornår chancen for at blive gravid er størst.

Temperaturmetoden kan være effektiv til at finde ud af, hvornår det bedste tidspunkt er for at blive gravid, men som præventionsmiddel er den risikabel.

Find ud af hvornår du har ægløsning med en ægløsningsberegner

Kvinder med en regelmæssig menstruationscyklus på 28 dage kan forvente ægløsning 12-16 dage før første menstruationsdag (og altså ikke 14 dage efter første menstruationsdag, som mange fejlagtigt går ud fra).

For at få en mere præcis beregning kan du i en periode føre kalender over dine cyklusser, for derved at få et bedre overblik over intervallet mellem dine menstruationer/ægløsninger. Du starter og slutter din beregning ved 1. menstruationsdag.

Eksempel:

 • Fra korteste interval, for eksempel 25 dage, trækker du 18 dage fra (giver 7. dag i perioden).
 • Fra længste interval, for eksempel 29 dage, trækker du 11 dage fra (giver 18. dag i perioden).
 • Mellem 7. og 18. dag vil du få ægløsning.
 • Ved regelmæssigt samleje i disse dage (med 1-3 dages mellemrum), skulle der være stor chance for, at du i løbet af nogle måneder vil opnå graviditet.

Under ægløsning har ægget ca. 24 timer til at blive befrugtet af en sædcelle. Sædceller overlever normalvis i livmoderen og i æggelederen i 2-3 dage.

Kig på dit udflåd og find ud af, hvornår du har ægløsning

I starten af menstruationscyklussen producerer kroppen østrogen, som påvirker kirtler i livmoderhalsen. Der dannes et sekret, som sædcellerne har brug for, for at kunne overleve i livmoderen, blive transporteret ind i æggelederen og befrugte et æg. Sekretet eller udflåddet hjælper også med at transportere sædcellerne.

Nogle kvinder oplever, at mængden og typen af udflåd ændrer sig under ægløsningen. Det kan føles mere klæbrigt end normalt, når man har ægløsning. Dette kan være med til at hjælpe dig med at finde ud af, hvornår din ægløsning finder sted.

Ægløsningstests

I stedet kan man også anvende en lidt dyrere, men sikrere, metode til beregning af ægløsning. Nemlig ægløsningstests. Der findes mange forskellige typer af disse tests, og de findes både som strimmel, stav eller som en digital udgave.

Ægløsningstests fungerer på samme måde som en graviditetstest. Typisk ved at måle koncentrationen af forskellige hormoner i din urin for derved at fastslå, hvornår du har ægløsning.

Optimer dine chancer for graviditet med ægløsningskalender

Når du først kender datoerne for, hvornår du er mest fertil i din cyklus, kan du optimere dine chancer for at blive gravid yderligere. For at sikre sig at man har samleje på de helt rigtige datoer i ens cyklus, kan det være en god idé at teste sit LH- niveau i urinen ved hjælp af en ægløsningstest.

Ved først at beregne sin ægløsning, for dernæst at teste på netop disse dage med en ægløsningstest, har du altså større chancer på at opnå graviditet.

Myter og misforståelser i forbindelse med ægløsning

Du har sikkert hørt før, at ægløsningen sker på den 14. dag i din cyklus. Men det er en myte, at det altid sker på den 14. dag.

Befrugtning kan altså ske så tidligt, som under din menstruation og meget senere end dag 14. i en kvindes cyklus. Nogle kvinder får ægløsning på 12. dagen eller på 22. dagen – dette kan være meget forskelligt fra kvindekrop til kvindekrop.

Der er mange faktorer involveret i, hvornår ægløsningen finder sted. Hormoner, stress og den enkelte kvindes helbred er alle faktorer, der spiller en rolle i ægløsningen.

Hvad er årsagen til tidlig eller forsinket ægløsning?

 • Hormoner - Enhver form for ubalance i det follikelstimulerende hormon (FSH), østrogen, lutein hormon (LH) og progesteron kan fremskynde eller forhindre ægløsning.
 • Stress - Ferier, flytning, arbejde, sorg eller andet der alle kan forårsage stressede situationer, kan forsinke ægløsningen, indtil kvinden er faldet til ro og er mere afslappet igen.

8 ofte stillede spørgsmål til beregning af ægløsning

Kan man mærke når man har ægløsning?

De fleste kvinder kan se eller mærke, når de har ægløsning på grund af symptomer som udflåd og lignende.

Kan jeg få ægløsning mere end én gang i løbet af min cyklus?

Ja, det er muligt at få ægløsning to gange, men det sker sædvanligvis på samme tidspunkt i cyklussen.

Hvornår sker ægløsning?

Ægløsning sker ca. 14 dage før starten på næste menstruationsblødning, hvilket er på dag 14 ved en cyklus på 28 dage.

Hvornår har jeg størst chance for at blive gravid?

Du har størst chance for at blive gravid i eller omkring din ægløsning.

Hvornår er man mest frugtbar?

En kvinde er mest frugtbar 5 dage før hendes ægløsning til og med på selve ægløsningsdagen.

Hvor mange æg frigives ved ægløsning?

En af kvindens to æggestokke frigiver et æg ved ægløsning.

Hvilken alder er man mest frugtbar?

Kvinder er mest frugtbare fra de er 18 til 25 år. Kvinders fertilitet begynder at falde fra 30 år, og endnu mere markant fra 35 år.

Hvad er ægløsning?

Æggestokken er det tidspunkt i ens cyklus, hvor æggestokken frigiver et æg.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Kristina

Kristina er den perfekte mor, spørger du os! Der er absolut ingen tvivl om, at Kristina har et kæmpe produktkendskab når det kommer til babyudstyr, legetøj mv. qua hendes rolle som mor til sine egne to børn.

Bedøm denne artikel
22 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5